Osteopathie bij baby’s en kinderen

Osteopathie bij baby's en kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen:

Steeds meer komen ouders met hun pasgeboren baby bij de osteopaat. De geboorte is een van de meest fysieke en emotionele gebeurtenissen van het menselijke lichaam. Enorme krachten werken in op het lichaam van moeder en kind. Soms verloopt de bevalling echter minder soepel. Denk aan: langdurige weeën, trage ontsluiting, stuitligging, keizersnede, een vacuüm/tangverlossing enz.
Hierdoor kunnen in sommige omstandigheden bewegingsverliezen ontstaan bij het kindje die niet vanzelf over gaan. De bewegingsverliezen in het lichaam van het kindje kunnen allerlei klachten veroorzaken zoals onder andere overmatig huilen, reflux, een voorkeurshouding met wel of geen afplatting, overstrekken, vertraging in motorische ontwikkeling, problemen met de stoelgang.

Hoe ziet een consult met uw kindje eruit? 

Het consult begint met een uitgebreid vraaggesprek over de zwangerschap, bevalling en alle bijzonderheden over uw kindje.
Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging beperkt is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hij werkt met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. De osteopaat mobiliseert de een baby op zeer zachte veilige wijze. Kraken” mag nooit bij kinderen worden toegepast.
Door het op zachte wijze herstellen van de beweging, zal de aanwezige spanning verminderen en het lichaam weer natuurlijk gaan reageren.

Hieronder vindt u een lijstje van de klachten bij baby’s en kinderen die osteopaten het meest tegenkomen. Staat de klacht waarvoor u hulp zoekt er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen of ik iets voor u kan betekenen.

Veel behandelde klachten bij baby’s en kinderen:

  • Kinderen met een onregelmatig schedeltje en/of voorkeurshouding
  • Huilbaby’s / snel overprikkelde kindjes
  • Motorische problemen zoals bijvoorbeeld moeite met buikligging, billenschuiven, overstrekken
  • Onrustige of drukke kinderen
  • Reflux
  • Problemen met drinken
  • Darmklachten / buikklachten
  • Klachten na doorgemaakte blessures, ziektes of medische ingrepen
  • Stoornissen van allerlei aard zoals oorpijn, moeilijk slapen etc.

Behandeld iedere osteopaat baby’s en kinderen?

Marloes Bastiaansen heeft de 2-jarige specialisatie kinderosteopathie gevolgd. In de 2-jarige specialisatie kinderosteopathie wordt verder ingegaan op o.a.: embryologie, motorische ontwikkeling van kinderen, pathologie, neurologie, voeding, de bevalling. Deze opleiding wordt afgesloten met een examen en verschillende case studies.
In de algemene opleiding osteopathie wordt er een summiere basis gegeven betreffende het behandelen van baby’s en kinderen. Als u met uw kind naar de osteopaat gaat, raad ik aan te gaan naar een osteopaat die de 2-jarige specialisatie kinderosteopathie heeft gevolgd. Een baby of kind behandelen is wel degelijk anders dan een volwassene.